Processen Brugse Vrije - Zoekscherm

Databanken Akten West-Vlaanderen - Processen Brugse Vrije

Bladeren door de familienamen in de processen per letterZoekwoord: naam of gemeente

Nieuwe zoekopdracht - naam of gemeente (min 3 char.):Deze gegevens werden opgezocht en ons ter beschikking gesteld door de Heer Laurent Inghelbrecht en Mevrouw Anne Marie Van Basselaere

Laurent Inghelbrecht schreef het artikel "Studenten, stagairs en knechten in de wetgeving en voor de rechter in het Brugse Vrije", verschenen in de Vlaamse Stam, juli - augustus - september 2019, blz. 320 en vlg.


Het Landhuis van het Brugse Vrije

Van 1520 tot 1525 bouwde het bestuur van het Brugse Vrije een nieuw landhuis op de Burg. Van hieruit werd tot 1795 het uitgestrekte platteland rond Brugge bestuurd. Van 1795 tot 1984 was het Landhuis van het Vrije gebruik als gerechtsgebouw.

Het Stadsarchief van Brugge is sinds 1988 ondergebracht in de oostelijke vleugel van dit historische gebouw.

De vroegere Assisenzaal biedt nu een aantrekkelijke ruimte waar bezoekers individueel of in groepsverband worden ontvangen. De leeszaal van het archief is ingericht in de 17de-eeuwse kapel van het landhuis. De aangrenzende lokalen, de Vertrekkamer en de Wezenkamer zijn in gebruik als bibliotheek en bureaus voor de archivarissen.

De monumentale schouw van het Brugse Vrije met de rijkelijke houten beelden van Karel V en zijn voorouders is te bewonderen in de oude Schepenkamer. Deze kamer is nu als museum toegankelijk, onder de naam 'Renaissancezaal van het Brugse Vrije'.

Het veelkleurig bijgebouwtje behoort nog bij het landhuis van het Vrije en is een stukje van het vorige landhuis dat niet werd afgebroken toen het nieuwe werd gebouwd in de 18de eeuw.

Wat betreft het wapenschild: het wapenschild met een witte achtergrond en een blauwe streep er door is het wapenschild van het Vrije. De vlag van de stad Brugge wappert er voor omdat het voormalige landhuis nu een gebouw is dat gebruikt wordt door de stad Brugge.

Nederlands