Bourgeois de Roulers - Ecran de Recherche

Faites défiler les noms des Bourgeois de Roulers commençant par lettreRecherche par Patronyme

Nouvelle recherche - patronyme:Nu bezit iedereen de nationaliteit van het land waartoe men behoort.

Quand il déménage dans un autre pays, il conserve la nationalité de son pays d'origine, sauf s'l préfière d'être naturalisé et accepte la nationalité de ce pays.

Tot aan de invoering in 1804 van ons burgerlijk wetboek, ook genoemd Code Napoleon, was dit ook zo.

Maar de nationaliteit, of beter gezegd 'de civiliteit' was toen verbonden aan een veel kleiner gebied: een stad, een kasselrij of een heerlijkheid. Men was poorter van een stad of laat van een kasselrij of heerlijkheid.

In de kasselrijen van het Westland: Veurne, Broekburg, St.-Winnoksbergen en Cassel, was men keurbroeder of keurzuster van de kasselrij.

Les notions 'bourgeois' ou 'habitant' indiquaient la région d'appartenance et la justice.

Een Brugse poorter kon zich laten afschrijven en zich dan doen inschrijven als laat van het Vrije of in een heerlijkheid en omgekeerd. Het kennen van het poorterschap of van het laatschap is zeer belangrijk, omdat bij zijn overlijden de eventuele staat van goed moet verleden worden en ingeschreven in de wezenregisters van de stad, kasselrij of heerlijkheid, waarvan hij de 'nationaliteit' bezat.

Indien men deze laatste kent, weet men waar de staat van goed van een bepaalde persoon moet gezocht worden. Wat de stukken land betreft, deze worden altijd behandeld en ingeschreven bij de schepenbank van het rechtsgebied waarin zij liggen.

Source: Jos. De Smet: Het Brugse Vrije en zijn archief. De Vlaamse Stam, 1968, pages. 433 - 444.

Voor wie meer wil weten over poorters en levensomstandigheden kan op volgende link een schitterend werk downloaden. Prinsen en poorters onder redactie van Walter Prevenier.

Ceci est un oeuvre très intéressant sur les Bourguignons: comment ils ont vécu ici et ce qu'ils ont fait ici; une image fascinante de toutes les sections de la société de l'époque et bonne source d'information de l'arrière plan les généalogistes.

Vous pouvez cliquer dans la table de matières sur chaque chapitre que vous voulez lire.